23948sdkhjf

Investerar i innovativt värmelager

Vattenfall tänker investera närmare 100 miljoner euro i Tysklands största power-to-heat-anläggning som möjliggör lagring av överskott av vindkraftel som värme.

Under de kommande två åren kommer Vattenfall att investera nästan 100 MEUR i en ny power-to-heat-anläggning, liksom i gasbaserade värmeverk i Berlin Spandau. Så snart de nya anläggningarna tagits i drift kan det gamla kraftverket Reuter C fasas ut.


Med en total kapacitet på 120 MWth, kommer power-to-heat-anläggningen att bredda Vattenfalls erfarenhet av den innovativa power-to-heat-tekniken i stor skala.


– I februari tog vi ett investeringsbeslut om att bygga ett kraftvärmeverk i Berlin-Marzahn. Vårt andra stora investeringsbeslut inom fjärrvärmeverksamheten i år kan ses som en bekräftelse på vår bas i Berlin och vårt stöd av den lokala delstatsregeringen i deras ambition att uppnå klimatneutralitet i Berlin till 2050, säger Tuomo Hatakka, chef affärsområde Heat i Vattenfall.


Vattenfalls nya projekt i Berlin omfattar förutom värmeanläggningen, som använder el för att producera värme, även värmeproducerande enheter baserade på naturgas.


Beslutet gällande Reuter-projektet i Berlin är i linje både med Vattenfalls strategi och företagets klimatöverenskommelse med staden Berlin. Enligt denna kommer Vattenfall att fortsätta investera för en fullständig utfasning av stenkol i Berlin till år 2030.


Gunther Müller, talesman för styrelsen i Vattenfall Värme i Berlin, bekräftar:


- Vår fjärrvärme är en viktig del i Berlins energiomställning. Power-to-heat-anläggningen i Spandau kommer inte bara att optimera utfasningen av det stenkolsbaserade kraftvärmeverket Reuter West, utan även möjliggöra användningen av förnybara energikällor för att producera klimatvänlig fjärrvärme i framtiden.


Investering i Berlin är ett av de projekt som ingår i WindNODE, den nordosttyska modellregionen för intelligent energi. Inom ramen för programmet ”Schaufenster intelligente Energie” (SINTEG) stöder det tyska ministeriet för ekonomi och energi totalt fem modellregioner i Tyskland, där lösningar för framtidens intelligenta energiförsörjning med en ökande andel förnybar energi utvecklas.


Byggnationen planeras inledas i höst. Idrifttagningen beräknas ske 2019. Investeringsbeslutet förutsätter att byggnationen får ett slutgiltigt myndighetsbeslut enligt Tysklands lag om utsläppskontroll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063