23948sdkhjf

Pilotprojekt för storskalig energilagring

SaltX Technology och Vattenfall har tecknat en avsiktsförklaring att genomföra ett pilotprojekt för storskalig energilagring.

Pilotanläggningen ska uppföras i ett av Vattenfalls fjärrvärmenät och användas för att verifiera SaltX så kallad EnerStore-teknologi i full skala. Anläggningen ska även visa hur EnerStore kan kommersialiseras på bästa sätt.


Projektet ska genomföras i samarbete med Energiforsk. Genom Energiforsk kan andra intresserade energibolag delta i projektet. Teknikkonsulten Sweco står för projektering och konstruktion och Stockholms Universitet för mätning samt validering av prestanda. Vattenfall kommer att vara värd för pilotanläggningen och bidra med drift samt underhåll av anläggningen.


– Vattenfall är för oss en önskepartner som med sina resurser och breda erfarenhet ger oss goda förutsättningar att lyckas i detta pilotprojekt. Såväl Vattenfalls tekniska kompetens som kommersiella verifiering, blir oerhört värdefull när vi lanserar EnerStore på marknaden, säger Karl Bohman, VD för SaltX Technology.


Vattenfall har för avsikt att satsa betydande resurser i pilotprojektet och har dessutom tillsammans med SaltX sökt extern finansiering från Energimyndigheten för att påskynda genomförandet. Projektet startar kring halvårsskiftet. Första fasen löper över 18 månader.


EnerStore är en energilagringsteknologi som SaltX har utvecklat och tagit patent på. Genom att belägga SaltX-materialet med olika former av nano-partiklar kan mer energi lagras i saltet och korrosion förhindras. Materialet medför en hög kapacitet att lagra intermittenta energikällor som vind- och solenergi, med minimala lagringsförluster och på ett kostnadseffektivt sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094