23948sdkhjf

Video i datainsamling tar fart

En ny undersökning visar att användningen av video accelererar i datainsamling. Nästan hälften av de svarande använder sig av video i datainsamling för test och mät.

Videokameror i olika former används redan i många test- och mätapplikationer i olika branscher för att komplettera datainsamling från traditionella taktila sensorer. Hittills har det dock funnits väldigt lite information om hur utbredd och vilken form videoanvändningen har.


- Baserat på vår studie råder det inte längre någon tvekan om att det blir mer och mer intressant för användarna att spela in videodata parallellt med mer traditionell insamling av data från sensorer eller digitala fältbussar, säger Christof Salcher, Product Manager Instrumentation på tyska HBM, Hottinger Baldwin Messtechnik.


HBM sysslar med vägningsteknik, test och mät.


- Video stöttar mer traditionella datainsamlingsmetoder och är en värdefull källa till ytterligare information. På så sätt lämnas ännu mindre rum för tolkning när man analyserar data vid testning.


Sammanfattningsvis visar studien:



Video är vanligast vid strukturella hållbarhets- och utmattningstester (48%). Andra vanliga tillämpningsområden är maskinövervakning och generella labbtester (30%), samt mobil datainsamling eller vägbelastningsmätningar (28%).
Den vanligaste anledningen till att använda video i datainsamling är för att få ytterligare underlag för att analysera oväntade avvikelser (73%). Andra vanliga anledningar är beslutsstöd (50%) och att kunna visualisera resultatet för ledningen (41%).

Vanlig video, som exempelvis webcams, är den klart vanligaste utrustningen för datainsamling av rörlig bild. I studien svarar 80% att de använder detta format. Höghastighetsvideo används av drygt en tredjedel av respondenterna (36%), ofta i kombination med traditionell video.
Video i datainsamling förväntas öka väsentligt under de kommande åren – detta bekräftas både av dem som redan använder video i sina tester och av dem som inte gör det. Totalt tror 54 procent av de svarande att videoanvändning i datainsamling i deras egna organisationer kommer öka. Av dem som ännu inte använder video är siffran 37 procent.
De som redan använder video är piggare på att öka användningen av video under de kommande åren (76%). Av de respondenter som förväntas öka sin användning, förutspår en majoritet (69%) en markant ökning på tio till 50 procent. Ingen av undersökningens videoanvändare tror att deras användning ska minska under kommande år.

- När de taktila och icke-taktila världarna inom datainsamling närmar sig varandra är det inte längre en fråga om ifall man ska använda video eller inte – utan om hur man får bästa nytta av båda. Framåt kommer vi se sensorer och video integrerade tillsammans i system för datainsamling inom fler och fler tillämpningar. På så sätt kommer vi få viktiga nya insikter, avslutar Christof Salcher.


Studien, “Survey of video use in data collection: How can video support classic sensor data?”, genomfördes under hösten 2016 med 100 respondenter med tyngdpunkt på norra Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128