23948sdkhjf

Inför tillståndskontroll med HD-teknologi

A-Train, som har Arlanda Express, har beslutat att investera i det portabla mätinstrumentet Leonova Emerald för mätning av lagerkondition på tågets hjullager.

A-Train bedriver tågtrafik under varumärket Arlanda Express på sträckan Arlanda flygplats och Stockholms Central. I april 2016 genomfördes testmätningar med Leonova under en provtur där tåget körde med en hastighet av cirka 160 km/h och ett uppmätt varvtal på 900 RPM. Testinstallationen bestod av fyra Duo Tech-accelerometrar samt en tachometer, och mätmetoden SPM-HD användes.


I mycket tydliga spektrum indikerade mätningarna en ytterringsskada på en av de fyra mätpunkterna. Vid uppföljande mätningar två veckor senare hade signalen på ytterringsfrekvensen stigit ytterligare.


Hjulaxeln demonterades från tåget och skickades på renovering. Vid isärtagning i juni 2016 konstaterades en liten men skarp ytterringsskada, helt i överensstämmelse med testmätningarna.


Nu har A-Train investerat i det portabla instrumentet Leonova Emerald, med de patenterade teknologierna HD ENV och SPM HD. Instrumentet är levererat och personalen har genomgått handhavandeutbildning.


Bild: Arlanda Express. Fotograf: Stefan Andersson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125