23948sdkhjf

Sista månaden för O1-reaktorn

Reaktor O1 i Oskarshamn är inne på sluttampen. Den 29 juni stängs den ner.

För varje dag som går sjunker nu effekten för reaktorn Oskarshamn 1 - en process som kallas coast down.


Från och med i sommar och åren framöver övegår O1 till så kallad avställnings- och servicedrift. Kärnbränslet ska forslas bort, inre delar tas ut och tillståndet för rivningen ska på plats. Runt 2020 går man igång med själva rivningen av de radioaktiva reaktordelarna.


O2 stängdes av 2013. Driften av den tredje reaktorn på Simpevarpshalvön, O3, fortsätter däremot.


Med två avställda reaktorer behövs inte lika många anställda. OKG varslade i december 280 av 880 anställda om uppsägning, varav merparten redan under 2017. Nu har det varit förhandlingar. Antalet som måste sägas upp i år har sänkts till 84 stycken, tack vare pensionsavgångar och individuella uppgörelser. Ytterligare 80 tjänster ska bort kommande år.


Det använda kärnbränslet i O1 har transporterats till Clab, som ligger i samma område som kärnkraftverket. Clab är Svensk kärnbränslehanterings mellanlager för använt kärnbränsle.


O3 är tänkt att användas under hela sin tekniska livslängd, vilket innebär till 2045. För att klara det måste ägarna, Uniper, investera i en oberoende härdkylning. Det är ett nytt krav som infördes efter haveriet i Fukushima. Utan den investeringen måste O3 stängas kring 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078