Ny utgåva av standard för säkerhetskritiska system

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Den reviderade utgåvan av IEC 61511 har antagits som europeisk standard och fastställts idag som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.

Standarden består som tidigare av tre delar. I standarderna används olika metoder för riskanalys, till exempel HAZOP och ETA.


SS-EN 61511-1 är den centrala delen, som beskriver vad som krävs av systemet för att produktionsprocessen ska bli eller förbli säker. Systemet, själva ämnet för standarden, kallas här för SIS, safety instrumented system, och motsvarar det som i den grundläggande och mera allmänna standarden IEC 61508 (SS-EN 61508) kallas elektriska, elektroniska och programmerbara elektroniska säkerhetskritiska system.


SS-EN 61511-2 är en vägledning som ansluter till den första delen och i SS-EN 61511-3 behandlas den viktiga frågan hur man bestämmer de erforderliga säkerhetsnivåerna (SIL).


De tre delarna är grundligt genomgångna, bland annat baserat på de erfarenheter som gjorts sedan de kom ut första gången. Bland nyheterna märks bland annat att hantering av säkerhetsrisker tillkommit. Standarden knyter bland annat an till ISO/IEC 27001 och IEC 62443-2-1 och inför fordringar på hantering av ändringar i systemet. Den betonar också det skydd som det grundläggande reglersystemet kan ge.


Del två är utökad och är nu också bättre anpassad till del ett. Dessutom har den fått flera nya informativa bilagor, blans annat om hur man går från ett P&ID-diagram till ett tillämpningsprogram. Där finns också ett längre exempel som steg för steg går igenom säkerheten i systemet för en enklare kemisk processanläggning.


Även den tredje delen är kraftigt reviderad, bland annat förtydligas hur en kritisk händelse kan leda till ett kritiskt tillstånd. Också denna del har fått nya bilagor, blans annat en kvalitativ metod för att bedöma risker och bestämma SIL och en som behandlar anläggningar med flera säkerhetssystem.


SS-EN 61511-serien överensstämmer helt med motsvarande IEC 61511, som i tagits fram i internationellt samarbete mellan specialister i olika länder. Svensk universitet, företag och organisationer deltar genom SEK TK 65, Industriell processtyrning, som är den svenska spegelkommittén för IEC TC 65, Industrial process measurement, control and automation.Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.572