23948sdkhjf

Ny utgåva av standard för säkerhetskritiska system

Den reviderade utgåvan av IEC 61511 har antagits som europeisk standard och fastställts idag som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.

Standarden består som tidigare av tre delar. I standarderna används olika metoder för riskanalys, till exempel HAZOP och ETA.


SS-EN 61511-1 är den centrala delen, som beskriver vad som krävs av systemet för att produktionsprocessen ska bli eller förbli säker. Systemet, själva ämnet för standarden, kallas här för SIS, safety instrumented system, och motsvarar det som i den grundläggande och mera allmänna standarden IEC 61508 (SS-EN 61508) kallas elektriska, elektroniska och programmerbara elektroniska säkerhetskritiska system.


SS-EN 61511-2 är en vägledning som ansluter till den första delen och i SS-EN 61511-3 behandlas den viktiga frågan hur man bestämmer de erforderliga säkerhetsnivåerna (SIL).


De tre delarna är grundligt genomgångna, bland annat baserat på de erfarenheter som gjorts sedan de kom ut första gången. Bland nyheterna märks bland annat att hantering av säkerhetsrisker tillkommit. Standarden knyter bland annat an till ISO/IEC 27001 och IEC 62443-2-1 och inför fordringar på hantering av ändringar i systemet. Den betonar också det skydd som det grundläggande reglersystemet kan ge.


Del två är utökad och är nu också bättre anpassad till del ett. Dessutom har den fått flera nya informativa bilagor, blans annat om hur man går från ett P&ID-diagram till ett tillämpningsprogram. Där finns också ett längre exempel som steg för steg går igenom säkerheten i systemet för en enklare kemisk processanläggning.


Även den tredje delen är kraftigt reviderad, bland annat förtydligas hur en kritisk händelse kan leda till ett kritiskt tillstånd. Också denna del har fått nya bilagor, blans annat en kvalitativ metod för att bedöma risker och bestämma SIL och en som behandlar anläggningar med flera säkerhetssystem.


SS-EN 61511-serien överensstämmer helt med motsvarande IEC 61511, som i tagits fram i internationellt samarbete mellan specialister i olika länder. Svensk universitet, företag och organisationer deltar genom SEK TK 65, Industriell processtyrning, som är den svenska spegelkommittén för IEC TC 65, Industrial process measurement, control and automation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064