23948sdkhjf

E.ON deltar i europeiskt energiprojekt

E.ON ska medverka i InterFlex, ett europeiskt projekt kring smarta elnät.

InterFlex är en sammanslutning av europeiska elnätsföretag. Inom ramen för InterFlex har sex europeiska projekt valts ut för att utveckla smarta elnät och demonstrera den absolut senaste tekniken.


E.ON medverkar med tre projekt. Två av dem drivs i Sverige: stadsdelen Hyllie i Malmö, som handlar om optimering av miljöprestandan med el och fjärrvärme, samt ett självförsörjande lokalt energisystem i Simris, utanför Simrishamn.


– Det talas väldigt mycket om vikten av smarta elnät för att kunna driva klimatomställningen. För att förverkliga E.ONs vision om 100 procent förnybar energi är E.ON nu tongivande partner när det europeiska projektet kring smarta elnät, InterFlex, startar med EUs största forsknings- och innovationsprogram, Horizon 2020, i ryggen, säger Anna Eriksmo, som är projektledare Hyllie inom E.ON.


I Hyllie ska el och fjärrvärme samverka för att optimera miljöprestandan. Här är fjärrvärmen energibäraren som kan optimera elnätet genom konceptet power2heat, samtidigt som det blir direkta miljövinster genom minskade effekttoppar i fjärrvärmeproduktionen.


– Tekniskt finns det redan ganska mogna lösningar. Det man inom EU nu vill är att också testa i verkligheten och involvera kunderna. Vi kommer bland annat att göra kundundersökningar. En fråga är hur aktiv konsumenten är i det nya energisystemet. En hypotes vi vill testa är om kunden ändrar sitt beteende till exempel för att utnyttja el mera under billiga timmar, säger Anna Eriksmo.


I Simris bygger man ett självförsörjande lokalt energisystem byggt på 100 procent förnybara källor, ”LES”, med möjligheten att vara helt frikopplad från det nationella elnätet.


De olika forsknings- och demonstrationsprojekten i InterFlex ska pågå i tre år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078