Förbättrad fjärrstyrd elövervakning

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

ABB lanserar nu sin senaste version av sin digitala lösning för fjärrstyrd övervakning av mellanspänd eldistribution, MyRemoteCare 2.2.

– Vi kan knyta ihop ABB:s experter på vilken plats som helst i världen med våra kunder på fältet som kan finnas på andra sidan jordklotet. Våra experter kan sedan till exempel övervaka elsystemet hos en pump i en öken eller utrustning längst ned i en gruva, säger Bruno Melles, VD för affärsområdet ABB Medium Voltage.


MyRemoteCare 2.2 ingår i det digitala erbjudandet ABB Ability™ och möjliggör för kundens service- och drifttekniker att kontinuerligt övervaka prestandaförändringar hos sin fjärranslutna utrustning. Lösningen samlar in diagnostisk information från intelligenta elektroniska enheter som utrustats med särskilda sensorer för tillståndsövervakning.


Med MyRemoteCare 2.2 blir det även möjligt för servicetekniker från ABB att analysera utrustning och enheter i realtid genom att utbyta information med driftoperatörer på anläggningarna via en virtuell whiteboardtavla.


ABB introducerar även förbättringar i programvaran för MyRemoteCar 2.2, till exempel HTML 5-webbportalen. Det gör att MyRemoteCare 2.2 kan nås via mobila enheter. Det sparar värdefull tid och leder till besparingar för kunden.


MyRemoteCare 2.2 inkluderar också ett nytt system för fjärrstyrd statusövervakning samt MySiteCare 5.2, en automatsäkring och en diagnostisk enhet för ställverk. Övervakningsfunktionen i MySiteCare 5.2 som tidigare fokuserade på automatsäkringen innehåller nu även en algoritm som känner av punkter som är utsatta för höga temperaturer i ställverk och sänder en varningssignal till operatören.


Mer specifikt övervakar systemet temperaturen i primärkretsen eller i närheten av kritiska punkter längs den aktuella ledningen och dess ledningsskarvar. Sådana överhettade punkter kan dramatiskt öka sannolikheten för fel i ställverket vilket innebär att denna nya funktionalitet har en stor betydelse för ställverkets effektivitet och livslängd.


Den nya versionen av MySiteCare har adderat funktioner för strömanalys av fjäderstyrda växelmotorer. Nu mäts strömförbrukningen under drift av en strömsensor som monterats på motorns matarkabel. Sensorn analyserar vågformens frekvensspektrum för att upptäcka mekaniskt eller elektriskt slitage. Tack vare dessa nya sensorer och en specialkonstruerad algoritm är riktigheten i den mottagna diagnostiska informationen betydligt högre, vilket förbättrar operatörens förmåga att bedöma statusen i systemet och gör att underhållsarbeten kan planeras mer noggrant.Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113