23948sdkhjf

ECO-asfalt lanseras i Värmland

Den 5 maj lanserar Peab sin nya ECO-Asfalt i Värmland samtidigt som man inviger det konverterade asfaltverket i Vålberg.

Vid framställning av ECO-Asfalt används bioolja för torkning och uppvärmning av stenmaterialet, som är den del av processen som kräver störst mängd energi.


Biooljan är en restprodukt från livsmedelsindustrin och klassas av Energimyndigheten som koldioxidneutral. Genom att den ersätter fossil eldningsolja minskas både klimatpåverkan och resursförbrukning, utan att slutproduktens egenskaper och kvalitet påverkas.


- Vi investerar i gradvis konvertering till bioolja i alla våra asfaltverk. Målet som sattes förra året med att 50 procent av vår producerade massa ska vara ECO-Asfalt vid utgången av 2016 har redan överskridits. Detta är vi mycket stolta över. Nu går vi vidare med vår målsättning att samtliga stationära asfaltverk ska vara konverterade till år 2020, säger Håkan Jacobsson, vd på Peab Asfalt.


Peab strävar även efter att ta ett helhetsgrepp kring tillverkning, transport och utläggning av asfaltmassa ur ett miljöperspektiv. På längre sikt vill företaget att transporter till och från fabrikerna ska vara miljösmarta och hela maskinparken skulle kunna gå på HVO-bränsle.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063