23948sdkhjf

Sex projekt får Vinnovastöd

Sex projekt, som ska bana väg för framtidens digitaliserade industri, får stöd av Vinnova. Två av dem handlar om tillståndsövervakning.

Satsningen ingår i ett regeringsuppdrag för digitalisering av industrin och kopplar även till regeringens strategiska samverkansprogram för uppkopplad industri och nya material.


I de sex projekten som får stöd samarbetar några av Sveriges viktigaste industriföretag tillsammans med forskningsinstitut och universitet.


- Projekten ska bidra till att svensk industri kan ta en tätposition inom digitalisering, något som är nödvändigt för vår framtida konkurrenskraft, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.


Projekten får sammantaget finansiering med 22 miljoner kronor under två år. Industriföretagen som deltar bidrar med minst lika mycket.


Två av projekten har med underhåll att göra.


Det ena heter ”Uppkoppling och tillståndsmätning” och får 6,3 miljoner kronor från Vinnova. Swerea IVF samarbetar här med Carpenter, Brogren, Gestamp, Acreo, Siemens, XMReality. Projektet ska kombinera additiv tillverkning med fiberoptiska sensorer och visualisering av tillståndsdata i realtid. Informationen ska användas för att förebygga haverier och olyckor samt för att underlätta service och underhåll.


Det andra heter ”Smart gjutgods” och får 3,1 miljoner från Vinnova. Här samarbetar Swerea Swecast med Acreo och SKF. Projektet ska leverera nya robusta och kostnadseffektiva sensorer som är integrerade i gjutgods och ett tillhörande sensorsystem. Något som ska möjliggöra digitaliserad styrning och övervakning av maskiner och konstruktioner i utsatta, svårtillgängliga och avlägsna miljöer.


Övriga projekt som får stöd är:


”Deep process learning” som syftar till att ta nästa automationssteg i processindustrin. Det kommer visa hur analys av stora datamängder kan ge stora utvecklingssteg inom processoptimering.



”Unika koncept med hjälp av AI” som ska utveckla digitala verktyg och metoder som med hjälp av artificiell intelligens ska generera unika och radikalt nya produktkoncept.



”Deep neural networks in fashion” där målet är att snabbare kunna identifiera konsumenttrender, vilket ska göra det möjligt att bättre möta efterfrågan och minska överproduktionen.


”Automatiserad design av produktionsutrustning” som ska visa att man genom att öka automatiseringsgraden i produktionsberedningen kan nyttja nya teknologier som exempelvis kollaborativa robotceller och bärbar elektronik effektivare.

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet som främjar hållbar tillväxt i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047