Tillståndsbaserat underhåll för industrins arbetshästar

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

ABB lanserar i maj en ny sensor för den svenska industrimarknaden. Verkstadsjätten räknar sensorn som en milstolpe i sin 120-åriga historia.

Den nya smarta sensorn, som heter ABB Ability™ Smart Sensor, ska användas till tillståndsövervakning av lågspända asynkronmotorer, LV-motorer.

Som LV-motorer räknar ABB allt under 1000 volt. De här motorerna, som finns i modeller från ett halvt kilo upp till flera hundra kilo, finns överallt inom industrin, hos energibolag och VA-verk. De finns i pumpar, fläktar, kompressorer, fastigheter, och så vidare. De är industrins arbetshästar.

Så marknaden är oändlig.

- Sensorn är lätt för kunderna att fästa på ramen på motorn. Man limmar fast den, berättar Niklas Keisu, säljchef på Motor & generatorservice.

Sensorn utnyttjar den senaste teknologin inom IoTSP, Internet of Things, Services and People. Sensorn är en kompakt batteridriven enhet, inte mycket större än en mobiltelefon, som i realtid mäter flera parametrar såsom vibrationer, temperatur och inom en snar framtid även andra viktiga driftparametrar. När något är fel talar talar motorn själv om att den behöver service.

Resultat som grafik

- Datan överförs trådlöst, med hjälp av enheternas inbyggda Bluetooth, via antingen användarens mobila enhet, till exempel en smartphone eller en surfplatta. I framtiden blir det en gatewaylösning till en säker molnbaserad server.

Datan analyseras sedan med en speciellt utvecklad programvara och skickas tillbaka till anläggningsoperatörens smartphone eller en kundportal, för planering av underhållet. Presentationen sker med hjälp av enkel, lättfattlig grafik.

Genom att upptäcka defekter och problem i god tid, innan de orsakar driftstopp eller haveri, kan de oplanerade motordriftstoppen minska med upp till 70 procent, motorlivslängden öka med så mycket som 30 procent och energiförbrukning minska med upp till 10 procent, uppger ABB. Det spar pengar.

- Vi har hållit på med det här i fem års tid. Det som har tagit mest tid har varit att utveckla algoritmerna men även hårdvaran har tagit tid att utveckla, för den ska vara robust och hålla i industrimiljö.

Ingen kontroll vanligt

Förr tog företag i lite extra när de installerade pumpar och andra maskiner. I dagens industrier finns inte så stor överkapacitet. Man har dimensionerat maskinparken efter den produktion man har, för att kunna utnyttja maskinerna fullt ut.

- Det gör det extra viktigt att hålla koll på hur utrustningen fungerar, konstaterar Niklas Keisu.

Men det är tyvärr vanligt att LV-motorer körs utan tillståndskontroll tills de går sönder. Först då repareras de eller byts ut. Det kan resultera i en rad problem såsom driftstopp, skada på annan utrustning eller förlorad produktion.

ABB ser sensorn som en “rejäl milstolpe i ABB:s 120-år långa historia inom industriell utveckling och innovation och ett stort steg mot framtidens smarta fabrik”, som de uttrycker det på sin hemsida.

Sensorn introducerades på den amerikanska marknaden förra året. Lanseringen på den svenska marknaden sker på mässan Elfack i Göteborg den 9-12 maj. Men vice President Håkan Strandberg smygvisade den redan på Industrimässorna Syd i mars.

- Lanseringen har gått över förväntan. Det är helt galet hur stort intresse den har väckt! utbrister Vice President Håkan Strandberg, när U&D träffar honom.

Christer Åkerlundh


Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162