23948sdkhjf

Känner ni teknikstress?

Jag fick ett mejl från en läsare. Han höll med mig om vad jag skrev i ledaren i U&D nr 2, att UH-avdelningar har svårt att få gehör hos företagsledningen. “Så sant som det står skrivet”, menade han.

Och så bjöd han på en historia ur verkligheten som många inom UH nog tyvärr känner igen sig i:

“Själv hade jag förmånen att under några år (slutet av nittiotalet) arbeta under en fabrikschef som lyssnade. Vi gjorde resan som den beskrivs i artikeln om Vattenfall i Uppsala. Med lägre kostnader, mindre fast personal fick vi högre teknisk tillgänglighet.

Ett år kom besked från ledningen att det skulle sparas på UH inför bokslutet. Vad gör man? Varnar för konsekvenserna, men ekonomin styr. Det blev ett stort akut produktionsstopp i stället för ett planerat stillestånd. Jag kunde inte skratta, men lite kul i eländet var det”.

Och nu över till ämnet för dagens ledare.

Det går inte en dag utan att jag får mejl om nya digitala produkter och tjänster som kan modernisera UH-arbetet på företag.

Det är nya appar och program för datalagring och databearbetning, trådlösa uppkopplingar till nätet och molntjänster, teknisk support via augmented reality och kurser med hjälp av virtual reality.

Börjar ni känna teknikstress? Inte så konstigt i så fall. Det är lätt att bli förvirrad av den digitala flodvågen.

Jag besökte Industrimässorna Syd i mars. Temat för en paneldebatt var “Hur blir man egentligen ett smart industriföretag och i vilken ände börjar man?”

Thomas Idermark, vd på SIS, sade att han tror att digitaliseringen blir räddningen för svensk industri. Den gör det möjligt för företag att hämta hem outsourcad verksamhet då inhemsk produktion kan bli så billig att den kan hävda sig i den internationella konkurrensen. Men många företag har ännu inte förstått den möjligheten.

Ola Asplund, IF Metall, sade att 70 procent av de svenska företagen inte ens har påbörjat digitaliseringen.

Thomas Idermark höll med: Företag som inte ens vet vilka möjligheter digitaliseringen skapar kommer aldrig över puckeln. “Vi måste vara observanta på att vissa inte har kunskap, så att det inte bara blir ett fåtal storföretag som lyckas”.

Så var ska ett villrådigt företag börja? undrade debattens moderator.

Conny Fridlund, Atlas Copcos produktionsutvecklingschef, menade att företagen inte behöver ha all kompetens själva. Det finns experthjälp att köpa. Thomas Idermark lyfte fram regionala testbäddar, där företag kan testa idéer i små pilotprojekt. Och det är viktigt att skapa standarder. Det kommer an på SIS, sade han.

Conny Fridlund tyckte man bör samla folk och brainstorma. Johan Ydeskog, Rockwell Automation, påminde om att det är viktigt att inte glömma säkerheten när man digitaliserar. Ja, skynda långsamt, sade Nicklas Keijser, ingenjör på Rejlers.

Men panelen var överens om att företagen inte bör vänta mer. Börja digitalisera nu!

Så, kära läsare, för att ytterligare spä på er eventuella teknikstress innehåller detta nummer av U&D en rad reportage om nya sensorer.

Jag ber om ursäkt för det.

Christer Åkerlundh
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078