Förnybar transformatorolja kapar energiförlusterna

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Avantherm tagit fram en förnybar transformatorolja som med sin prestanda utmanar de fossila oljorna på marknaden.

Energiförlusterna i det svenska elnätet motsvarar en kärnkraftsreaktor. Nu har det svenska företaget Avantherm utvecklat en transformatorolja som skapar nya möjligheter att minska förlusterna i elnäten.


- Vår olja har bättre kylande egenskaper än traditionella oljor. Att den dessutom är helt förnybar gör den ännu smartare när det gäller att minska klimatpåverkan från energisystemet, säger Avantherms VD Stefan Dufva.


Avantherms transformatorolja har betydligt lägre viskositet än traditionella transformatoroljor, det vill säga den är mer lättflytande. Det gör att den kyler bättre, vilket är nyckeln till minskade energiförluster. Förlusterna i svenska transformatorer motsvarar i dag en kärnkraftsreaktor och i hela EU handlar det om uppåt 100 TWh per år.


Den förnybara oljan kan användas i befintliga transformatorer. Men de goda egenskaperna gör det också möjligt att utveckla mindre transformatorer, vilket ger lägre materialåtgång, samtidigt som mindre yta behöver tas i anspråk där de placeras. Avantherms transformatorolja är giftfri och biologiskt nedbrytbar vilket minskar miljöpåverkan och ger en säkrare arbetsmiljö.


– Jag har i mitt yrkesliv varit med och utvecklat en rad transformatoroljor. Avantherms olja är prestandamässigt överlägsen alla oljor jag har varit i kontakt med, och att den dessutom är fossilfri gör den unik, säger Per Wiklund, chef för forskning och utveckling på Avantherm och även ordförande för svenska kommittén för standardisering av transformatoroljor.


Avantherm har sedan 2010 utvecklat och testat förnybara produkter som kan ersätta fossila oljor och kemikalier samtidigt som prestandan höjs. Avantherms värmeöverföringsvätskor blev kommersiellt tillgängliga för världsmarknaden i april 2016. Inom kort lanseras förnybara släppoljor och utveckling pågår av hydrauloljor.Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129