Bränsleceller ersätter dieselaggregat

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Vätgasdrivna bränsleceller med vattenånga som enda utsläpp kan komma att ersätta dieseldrivna reservkraftgeneratorer och batterier. Relacom medverkar i ett pilotprojekt.

Den pilotanläggning som Relacom har installerat utgör reservkraft i en talekomstation. Backupen består av två bränsleceller som vardera ger en effekt på 5 kW. Relacom har även ansvar för underhållsarbete och påfyllning av den vätgas som är bränsle i tekniken.


– Energibolag, teleoperatörer med flera står inför stora utmaningar eftersom nuvarande batteri­anläggningar inte har tillräcklig kapacitet att klara de kommande kraven som gäller för reservkraft. Bränslecellstekniken har den kapaciteten och har också fördelen att den är en hållbar och grön lösning, säger Thomas Persson, som är kundansvarig för projektet på Relacom.


Installationen har skett på uppdrag av Ballard Europe, som är en del av det globala bolaget Ballard Power System. Den nu aktuella lösningen innebär att man har ersätt det tidigare dieseldrivna reservkraftaggregatet med miljövänliga bränsleceller som genererar el med hjälp av vätgas. Den enda restprodukten blir ren vattenånga. När vätgasen dessutom produceras inom Sverige med elektrolys och vindkraft är processen helt klimatneutral.


– Hittills har bränslecellstekniken främst uppmärksammats som alternativ drivkälla för bilar. Men den är ju också ett smart och grönt alternativ i den här typen av stationära tillämpningar där den eliminerar de skadliga utsläppen från diesel och andra fossila bränslen, säger Mats Giss som är chef för Relacoms affärsområde Power.


– Vi är övertygade om att bränslecellstekniken har en enorm potential av många skäl, inte minst för miljöns skull. Inom Relacom har vi därför satsat på att bygga upp egen kompetens för installation, drift och underhåll av bränslecellsanläggningar, fortsätter han.Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13