23948sdkhjf

Inspektion med drönare i avfallspanna

Mälarenergi har sparat massor med tid genom att använda en drönare när deras avfallspanna skulle inspekteras invändigt efter en driftstörning.

Mälarenergis avfallspanna på Block 6 i Västerås är världens största avfallspanna. När den stoppades på grund av en driftstörning valde man att testa en drönare från Inspecta för inspektionen.


Inspectas uppdrag var dels att undersöka vilket slitage som skett på ledskenorna på slangfiltret i reaktorn sedan den föregående revisionen, dels kolla statusen på gasfördelningsplåtarna. En inspektion som traditionellt sätt skulle kräva ett dyrt och tidsödande ställningsbygge klarades med drönarens hjälp av på en halv dag.


Drönaren är utrustad med flera funktioner som underlättar vid besiktning av slutna och svåråtkomliga utrymmen. Bland annat har den filmkamera, värmekamera och kraftig LED-belysning som gör det möjligt att navigera och dokumentera skador inuti mörka rör och cisterner. Drönarens kolfiberbur tar samtidigt emot stötar och skyddar utrustningen ombord under flygfärden.


När ledskenorna i toppen på reaktorn skulle inspekteras, ca 25-30 meter upp, så skickade Inspectas drönarförare in drönaren genom en lucka i botten på reaktorn, hela vägen upp. När man tittade på gasfördelningsplåtarna så lät man drönaren istället ta vägen in genom en lucka i toppen av reaktorn.


Inspektionen visade att det fanns en del att åtgärda i reaktorn.



– Vi såg att det fanns stort behov av att åtgärda ledskenorna. Skicket hade blivit förvärrat sedan det förra stoppet i höstas. Även gasfördelningsplåtarna behövde åtgärdas. Det är helt klart värt att använda drönare vid vissa inspektioner. Vid några tillfällen måste man alltid bygga ställningar, det kommer man inte ifrån, men vid okulärbesiktningar så är drönare smidigt, säger Peter Gewert, Asset Manager på Block 6.


Foto: Bild tagen av drönaren inne i pannan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078