23948sdkhjf

Nu blir däcken intelligenta

Pirelli ska lansera ett nytt chip på bildäck. Chippet kommer inte bara hålla koll på däckens kondition utan ska också ge föraren tips utmed vägen.

Till sommaren lanserar Pirelli ett system som de döpt till ”Pirelli Connesso”, berättar sajten The Drive. Det blir ett chipp, inbyggt i däcksidan, som kommer att hålla koll på allt som kan påverka däckets egenskaper – lufttryck, temperatur, belastning, slitage, antal körda kilometer, och liknande.


Systemet är kopplat till Pirellis moln. Om något är galet får föraren besked om det via en app i sin smartphone. Chippet ska också kunna tipsa föraren om närmaste däckverkstad, boka en tid eller beställa nya däck.


Chippet registrerar tillverkningsnumret på varje däck så att ägaren, efter ett däckbyte, kan följa däckets hela väg till återvinning, om det skulle vara av intresse. Pirellis plan är att utveckla systemet så att det framöver ska kunna beräkna hur lång livslängd däcket har kvar och även kunna tipsa föraren om exempelvis motorsportevent i närheten. Tanken är också att föraren ska kunna recensera däckverkstäder och läsa andras recensioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078