23948sdkhjf

Betong på rulle

Det brittiska företaget Concrete Canvas har utvecklat en fiffig sak - betong på rulle. Produkten har nu börjat användas i Sverige.

Uppfinningen är en textil som, så att säga, har impregnerats med betong. Kunderna får textilen på rulle. När de sedan sprejar tyget med vatten sväller och stelnar betongen. På textilens insida finns ett PVC-skikt som hindrar vatten från att tränga ner till ytan som textilen är applicerad på.


Enligt företaget är betongtextilen både snabbare, enklare och billigare att sätta upp än vanlig betongtäckning. Miljöpåverkan minskar med uppemot 95 procent, hävdar företaget.


Från början var britternas tanke att produkten skulle användas till tillfälliga bostäder, exempelvis i flyktingläger. Genom att blåsa upp tyget, och sedan spreja textilen med vatten, skulle man kunna få iglooliknande bostäder. Men intresse för produkten väcktes även inom infrastrukturbranschen och gruvindustrin. Betongtextilen används bland annat för att täta diken och förstärka slänter.


Materialet har nu sålts till över 80 länder. I Sverige har produkten bland annat använts för att klä ett dike i Bro, för att restaurera en damm i Bohuslän och som ogrässkydd vid bangården i Hallsberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078