23948sdkhjf

Fuktmätare fick guldmedalj

En uppkopplad fuktmätare, inte större än en snusdosa, har belönats med Nordbyggs guldmedalj. Sensorn talar om när betongen är torr nog att täcka med ett golv.

Det är byggmässan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och företaget Svensk Byggtjänst som varje år delar ut priset sedan åtta år tillbaka.


Den vinnande fuktsensorn, som heter HM Box, tillverkas av det österrikiska företaget Floorprotextor. I Sverige distribueras sensorn av Englund-Gruppen.


Sensorn är ”lätt att använda och förebygger fuktproblem i golvkonstruktioner. Juryn uppmuntrar mätning och uppföljning som gynnar effektiviteten i byggbranschen,” lyder juryns motivering. Dt var en enig juryn som korade HM Box till årets vinnare.


Enkelheten och den tydliga nyttan är slående, säger juryns ordförande, Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst, i ett pressmeddelande.


HM Box registrerar håller koll på fuktnivån i betongunderlag och sänder mätuppgifterna till en server. Datan kan läsas via en app i en smartphone eller läsplatta. När betongen är så torr att det går bra att täcka ytan med en golvbeläggning meddelar sensorn det.


- HM Box är ett bra exempel på Internet of things inom byggbranschen, tycker Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och jurymedlem, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062