23948sdkhjf

Stororder till ABB

ABB har fått en order värd 270 miljoner euro som rör leveranser till en brittisk-fransk kraftlänk.

Det är kraftoperatören National Grid och elnätsföretaget och kraftoperatören Réseau de Transport d'Electricité som har beställt två omriktarstationer för överföring av högspänd likström, HVDC, till en kraftlänk som kopplar ihop elnäten i Frankrike och Storbritannien.


Omriktarstationerna ska placeras i Frankrike respektive England och kopplas samman via en 24 mil lång undervattenskabel.


Varje station omvandlar växelström till likström och därefter tillbaka till växelström innan elen distribueras. På så sätt kan stora mängder el transporteras över långa avstånd på ett effektivt och tillförlitligt sätt, med minimala förluster. Det är det som är HVDC-teknikens stora fördel.


ABB:s teknik möjliggör också reglering av nätfluktuationer och återställning vid elavbrott, vilket ger tryggare elförsörjning för slutkunderna.


Med projektet integreras den brittiska och den franska elmarknaden ännu mer. Den nya kraftlänken får en effekt av 1 000 megawatt och ska gå från Englands sydkust i Chilling, Hampshire, till Tourbe i norra Frankrike.


Foto: ABB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078