23948sdkhjf

Gamla broar på enskilt vägnät ska synas

Ett projekt ska startas för att identifiera och reparera eller ersätta gamla broar, för att förbättra möjligheterna för tung trafik.

Det är Skogforsk, WSP, SCA och Sveaskog som har beviljats bidrag för ”Ökad produktivitet inom transportinfrastrukturen för bättre samhällsnytta”. Projektet kommer att ingå i det strategiska innovationsprogrammet InfraSweden 2030 som är en gemensam satsning av VINNOVA, Formas och Energimyndigheten.


Syftet med projektet, som ska pågå i cirka tre år, är att utveckla broinfrastrukturen för mer hållbara vägtransporter.


– Det finns tusentals broar på enskilt vägnät i behov av upprustning. Behovet av kunskap och standardiserade, enkla och effektiva processer är mycket stort, säger Per Maxstadh, broingenjör på WSP.


Han fortsätter:


- Effektmålet är att få till stånd projekt där broar utanför det allmänna vägnätet identifieras, repareras eller ersätts för att få bort begränsande objekt för tung trafik. I ett samhällsperspektiv skapas hållbarare transporter och för väghållare lägre kostnader.


WSP är ledande konsult inom området Förvaltning Byggnadsverk, med starkt fokus på strategisk rådgivning. WSP samarbetar redan med flera av skogsbrukets aktörer och kommer i projektet att utveckla och demonstrera metodik för tillståndsbedömning, strategisk planering samt handledning för mer effektiv upphandling av broar på enskilt vägnät.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062