23948sdkhjf

Sjökablar byts ut efter el-kaos

E.on byter ut gamla sjökablar till Ingmarsö efter stora elproblem denna vinter.

I november försvann strömmen i över sex timmar på Ingmarsö och omkringliggande öar och på trettondedagafton blev öborna utan el i nästan ett dygn. Det blev både kallt och vattenbrist. Toaletterna fungerade inte och utan möjligheter till matlagning fick öborna nöja sig med smörgåsar eller kolgrillat.


Nyligen försvann elen igen. Den här gången varade strömavbrottet i fem timmar på kvällen och natten, vilket drabbade ett bröllop som hölls på Ingmarsö, berättar tidningen Skärgården.


Husarö, Finnhamn, Äpplarö och Svartsö är några av de öar som blivit drabbade av samma strömavbrott som Ingmarsö under vintern. Även i andra delar av skärgården, såsom på Rindö utanför Vaxholm, har strömmen kommit och gått.


Enligt E.on beror strömavbrotten på flera saker. Vid det senaste avbrottet var det fel på en hängkabel. Det långa avbrottet runt trettondagen berodde på ett kabelfel mellan Äpplarö och Ingmarsö, men även ett fel i det överliggande nätet.


E.on anser att situationen är akut ute på öarna och ska nu åtgärda problemen. Man har börjat byta en sjökabel vid Rindö. I sommar byts kabeln mellan Ingmarsö och Äpplarö. E.on bygger också in mer intelligens i nätet, vilket gör att framtida fel kommer att drabba färre kunder och felen kommer att hittas snabbare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078