23948sdkhjf

Ny agenda för industrins roll i elkraftsystemet

En ny rapport som undersöker rollerna för svenska industriföretag i det framtida elkraftsystemet. Åtta prioriterade innovationsområden föreslås.

Framväxande trender pekar på att flera industriprocesser kan elektrifieras och att industrins elanvändning kan blir mer flexibel. Förändringar kan till exempel ske genom storskalig elektrolysdriven produktion av vätgas för stål- och kemiindustrierna.


– Investering i hybridpannor och elektrotermiska processer för värme och torkning i industriella processer är några andra sätt, säger Jesse Fahnestock, projektledare på forskningsinstitutet RISE och en av rapportens författare.


Nya energibärare, lagringstekniker och automatiseringsmöjligheter kan ge industriföretagen möjlighet att matcha sin elanvändning mot marknadens priser och elsystemets behov av stödtjänster i transmissions- och distributionsnäten.


Rapporten, som har författats av RISE tillsammans med Chalmers, är baserad på synpunkter från fler än 30 intressenter från olika sektorer. I den föreslås åtta prioriterade innovationsområden:


* Förbättra data om elanvändning i industrin


* Studera den tekniska och ekonomiska potentialen för flexibilitet i industriell elanvändning


* Studera påverkan på ekonomi och CO2-utsläpp av olika elektrifieringsalternativ


* Använd existerade strategiska innovationsprogram för att utveckla teknologier för flexibilitet i elanvändning


* Utveckla processer och kanaler för att undvika stuprörseffekter


* Fortsatt utvärdering av policyalternativ relaterade till industrins elektrifiering och roll i elkraftsystemet


* Utveckla plattformar för samarbeten och att dela data


* Stötta olika demonstrationer relaterade till industriell elanvändning


Innventia, SP och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner som samverkar med akademi, näringsliv och offentlig sektor. RISE 2 200 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. Insitutionen erbjuder ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra produkter, tekniker och tjänster. RISE Research Institutes of Sweden ägs av svenska staten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062