Ny IoT-tjänst för cisternövervakning

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

SSG har utvecklat en ny teknisk IoT-plattform för industrin - SSG Connect. Till att börja med ska den användas för automatisk övervakning av nivåer i kemikalietankar och cisterner.

– Det har länge funnits ett marknadsbehov av att skapa lösningar som kan hantera produkter och data oavsett leverantör. För detta behövs struktur och standarder för att man ska kunna dra full nytta av de stora datamängder som då blir tillgängliga, säger Lena Wiig, tjänstechef på SSG och tjänsteägare för SSG Connect.


Hittills har många aktörer utvecklat enskilda lösningar för just sina produkter. Det leder till heterogena och leverantörsunika IT-miljöer som ökar komplexiteten vid både användning och underhåll.


– När en produkt byts ut påverkas även relaterade IT-system, vilket blir kostsamt för företagen. Dessutom försämras möjligheterna att utbyta data mellan kunder, leverantörer, transportörer och produkter.


Med den nya automatiska cisternövervakningen kan kemikalieleverantörer och inköpare ute på anläggningarna snabbt följa vad som händer i cisternerna.


– Kunderna får tillgång till en IoT-hub, som är uppkopplad mot givarna, som redan finns i deras cisterner. SSG har tagit fram en applikation som i diagramform visar data och kritiska beställningspunkter från givarna. På motsvarande sätt kan även leverantörerna se alla de cisterner de levererar till, vilket gör arbetet mycket enklare för dem.


Plattformen använder sig av öppna, standardiserade IoT-gränssnitt, vilket innebär att data via molntjänster kan lämnas och hämtas på ett standardiserat sätt.


– Lösningen innebär lägre kostnader för industrin genom en effektivare supply chain-process och minskad miljöpåverkan, eftersom transporterna kan optimeras.


Den nya plattformen är även kompletterad med en behörighetsadministration.


– Leverantören tar då över leveransansvaret och garanterar påfyllnad, vilket i sin tur innebär att de optimerar sin logistik. De har ju kunder på många olika geografiska platser och de kan då fylla en tankbil och leverera till flera. Tjänsten hjälper åkarna med information om exakt var, hur och vad ska de leverera.


Utvecklingsarbetet av IoT-plattformen har skett i nära samarbete med bland andra ProcessIT, SCA Obbola, SCA Munksund och Microsoft. SSG Connect ska lanseras och vara i drift innan sommaren 2017. Målgruppen är inköpare på anläggningarna, kemikalietillverkare och transportörer.


I och med att det är en öppen plattform, med standardiserade gränssnitt för att skicka och hämta data, så ökar möjligheterna för andra externa tredjepartsutvecklare att bidra med egna applikationer.


– Ju fler som utvecklar, desto fler kreativa lösningar kommer det att skapas. Vi får generella lösningar istället för privata lösningar. Det här borde vara intressant för alla parter, säger Lena Wiig.Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119