Processbrytning minskar riskerna vid UH-arbeten

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Det internationella företaget Brady erbjuder en lösning som kan minska skadorna vid underhållsarbete - processbrytning och/eller processlåsning.

Ett stort antal arbetsplatsolyckor sker fortfarande vid underhållsarbeten. Dessa olyckor kan orsaka stort mänskligt lidande, ge höga försäkringspremier och minska effektiviteten i produktionen. Processbrytning/låsning är ett praktiskt sätt att kontrollera säkerhetsriskerna vid underhåll.


Processbrytning/låsning gör det möjligt att tillfälligt isolera energiflödet till maskiner, så att de blir omöjliga att använda medan underhåll pågår. För att isolera en maskin ska alla dess energikontrollpunkter, som handtag, spakar, ventiler och knappar, blockeras i från-läget.


Brady kan utföra undersökningar på plats för processbrytning/låsning för att kartlägga alla relevanta energikontrollpunkter för varje enskild maskin. När energikontrollpunkterna har kartlagts är nästa steg att välja passande processbrytningsenheter och hänglås.


Vilken typ av, och hur många, processbrytningsenheter och hänglås som krävs avgörs av vilka energikontrollpunkter som finns, av underhållspolicyerna och av den lokala miljön.


När rätt lås och enheter har valts måste man ta fram tydliga stegvisa instruktioner så att underhållspersonalen på ett säkert sätt kan isolera maskiner innan underhåll utförs på dem. Processbrytningsrutinerna måste göra maskinerna omöjliga att använda och de bör ge möjlighet till en testfas där man kontrollerar om det finns någon restenergi kvar i maskinen.


För att skapa säkra instruktioner för processbrytning skickar Brady ut erfarna tekniker som skriver välbeprövade processbrytningsrutiner. Med programvaran LINK360 kan de här rutinerna enkelt godkännas, storleksanpassas, visualiseras och skrivas ut av olika användare på flera platser. När de har godkänts kan de visualiseras, skrivas ut och fästas vid de aktuella maskinerna med hjälp av programvaran LINK360.Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.291