Skyddar fläktelektronik i tuffa miljöer

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

ebm-papst har utvecklat ett membran som skyddar elektroniken i centrifugalfläktar från korrosion i miljöer med extrem luftfuktighet och snabba temperaturskiftningar.

Centrifugalfläktar med det nya membranet används främst i applikationer inom IT- och telekomområdet, exempelvis serverhallar. Många av dessa applikationer installeras i tuffa miljöer med hög luftfuktighet som en följd av stora och snabba temperaturskiftningar. Fläktar utan skydd för elektroniken kan i sådana miljöer efter en tid få problem med korrosion som orsakar driftstörningar och även haveri.

För denna typ av applikationer har ebm-papst utvecklat ett fläkthus som försetts med ett patenterat membran som ger ett optimalt elektronikskydd mot luftfuktighet. Det löstagbara membranet kompenserar också för de tryckdifferenser som kan uppstå vid snabba temperaturväxlingar.

Membranet ger ett hermetiskt tillslutet fläkthus som står emot temperaturskiftningar mellan -40 C upp till + 70 C. Med kapslingsklassen IP69K klarar också fläkten att utsättas för kraftiga regn och elektroniken är skyddad både från damm och klarar även att stå emot vatten när fläkten rengörs med högtryckstvätt.


Hos ebm-papst centrifugalfläktar RadiCal är EC-motorn integrerad med fläkthjulet. Den kompakta designen gör att fläktarna kan installeras även när utrymmet är mycket begränsat. Fläkthjulet bildar tillsammans med en aerodynamiskt anpassad inloppsring en effektiv enhet som också är väldigt tystgående. Hastigheten regleras steglöst genom 0-10 V signal och fläktarna har elektroniskt kommuterad ytterrotormotor med integrerad drivelektronik. Fläktarna i RadiCal-serien finns i storlekar från 190 till 280 mm.


Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12