23948sdkhjf

Klartecken för modernisering av vattenkraftverk

Mark- och miljödomstolen i Nacka har beviljat Fortum tillstånd att utföra dels säkerhetshöjande åtgärder, dels en modernisering av vattenkraftverket i Tierp.

Enligt en dom i Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt får Fortum tillstånd att utföra två av de tre delprojekt företaget ansökt om vid Untra vattenkraftverk i Tierps kommun. Untra vattenkraftverk byggdes 1918 och ansågs vid färdigställandet kunna stå för hela Stockholms elförsörjning. Idag producerar Untra el till en stad av ungefär Gävles storlek.


Då kraftverket nästa år fyller 100 år har Fortum ansökt om att få modernisera kraftverket så att Untra skall kunna fortsätta producera förnybar el även i framtiden. Konkret handlade ansökan om tre åtgärder. Dels dammsäkerhetshöjande åtgärder, dels modernisering av själva vattenkraftverket genom att ersätta tre turbiner med moderna turbiner, dels att anlägga en biokanal i den gamla flottningsrännan förbi kraftstationen.


De två förstnämnda projekten har nu fått grönt ljus, men biokanalen fick avslag. Domstolen uppfattar det som oklart huruvida anläggandet av en biokanal kommer att påverka Natura 2000 området som ligger i närheten av vattenkraftverket.


-Det är naturligtvis positivt att Nacka tingsrätt nu ger oss tillstånd att modernisera Untra. För att produktionen ska finnas kvar i framtiden, och kunna bidra med både förnybar energi och den reglerförmåga som behövs när vi går mot ett helt förnybart energisystem, så är denna typ av projekt nödvändiga, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums svenska vattenkraft.


Ett genomförande av de två godkända delprojekten innebär att dammsäkerheten höjs vid vattenkraftverket vilket medför ytterligare trygghet för de boende nedströms. Arbetsmiljön för de anställda vid vattenkraftverket förbättras också.


– Självklart beklagar vi att domstolen inte gav oss tillstånd att anlägga biokanalen. Det finns få bättre tillfällen att modernisera miljöanpassningen än då man ändå moderniserar själva kraftverket och vi är övertygade om att de åtgärder vi ville göra hade varit ett stort positivt steg i att förbättra den biologiska mångfalden lokalt. Samtidigt är varken dammsäkerhetsprojekten eller moderniseringen av själva kraftverket beroende av att samtidigt genomföra miljöåtgärden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344