23948sdkhjf

Varningssystem i pappersbruk sparar miljoner

En nydanande sensor har utvecklats som beräknas kunna spara miljoner genom minskade driftstopp i pappers- och massafabriker och stålverk.

Det är forskare vid Luleå tekniska universitet, LTU, som i samarbete med SKF och BillerudKorsnäs i Karlsborg har utvecklat sensorn. Hemligheten är en sensor som varnar för vatten i fettsmorda lager och därigenom förhindrar allvarliga skador på maskinerna.


– I nuläget är det vanligt med vibrationsövervakning inom industrin som talar om när en maskin börjar gå sönder, till exempel på grund av vatten eller andra föroreningar i lagren. Vår sensor varnar redan innan maskinerna skadats. På så vis kan till exempel en pappersfabrik spara flera miljoner på att förhindra driftstopp, säger Pär Marklund, biträdande professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.


Industrier som pappers- och massafabriker och stålverk är extremt utsatta för fukt. Samtidigt används fett i stor utsträckning som smörjmedel i maskinernas lager vilket gör eventuellt vatten mycket svårt att upptäcka.


I en pappersfabrik, som BillerudKorsnäs i Karlsborg som går dygnet runt, kostar ett stopp fort flera miljoner kronor i utebliven produktion. BillerudKorsnäs i Karlsborg har en årsproduktion av 300 000 ton kraftpapper, säckpapper (vitt) och pappersmassa.


– Även om dagens övervakningssystem, som ofta är baserade på vibrationsanalys, är väldigt förfinade och känsliga, kan man trots detta bara få en varning när lagren redan har fått en liten skada. Det vi arbetar med fokuserar på övervakning av själva smörjningen i lagret. Kan man upptäcka till exempel att vatten har kommit in i smörjfettet, har man ofta möjlighet att förbättra smörjningen innan det leder till oåterkalleliga skador i lagren, säger Pär Marklund.


Genom att forskarna på Luleå tekniska universitet kan arbeta både i labbmiljö med sensorn och sedan testa löpande i industrimiljö, hoppas man utveckla sensorn ytterligare så att den får en tillräcklig noggrannhet men samtidigt är väldigt robust för att klara tuffa industriella miljöer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063