23948sdkhjf

De tänker införa avancerad dataanalys i gruvindustrin

Sandvik Mining and Rock Technology och IBM ska utveckla erbjudanden inom datagenererad produktivitet och förebyggande underhåll till gruv- och bergbrytningsindustrin.

Tillväxten av instrument och datainsamlingsfunktioner i tung utrustning innebär en möjlighet för naturresursindustrin att använda avancerad analys och avancerade modeller för att identifiera och lösa produktivitetsfrågor och optimera processerna. Utbyggnaden av digital teknik förväntas skapa så mycket som 100 miljarder dollar i värde för resursproducerande företag till år 2035.


Sandvik och IBM, två globala ledare, ska nu arbeta tillsammans för att åstadkomma en tydlig skillnad i produktivitetsförbättringar för gruv- och bergbrytningsföretag globalt. En avsiktsförklaring har tecknats i syfte att skapa marknadsledande erbjudanden i datagenererad produktivitet och förebyggande underhållslösningar.


De två företagen arbetar redan tillsammans med utvalda kunder för att testa konceptet och kommersialisera specifika lösningar. Man startar med lastare och truckar, där man ansluter upp till 15 enheter och integrerar realtidsdata från flera on- och off system ombord för att köra de analytiska algoritmerna.


IBM:s och Sandviks samarbete kommer att innebära användning av avancerad analys, fjärrövervakning och kognitiv teknik för att göra det möjligt för naturresursföretag att kombinera utrustning och applikationsdata från skilda källor och automatiskt analysera mönster i dessa data.


Denna kombination av informationstjänster, datainsamling, fjärrkontroll och dataanalys väntas öka produktiviteten, spara kostnader och minska tid slöseriet. Det ska hjälpa gruv- och bergbrytningsföretag att fatta välgrundade beslut om produktionsplaner och underhållsplaner och ge möjlighet att övervaka och förbättra användningen av deras utrustning. Det väntas leda till högre avkastning per ton malm, till lägre kostnad. Sandvik har redan sett kostnadsminskningar per ton med 20-50 procent.


- Sandvik har arbetat med gruvautomation och fjärrövervakning av maskiner, tillsammans med gruvkunder, i mer än 20 år. Våra datainsamlingssystem OptiMine® och AutoMine® är en bra plattform för att ge oss en flygande start med IBM:s analyslösningar. Samarbetet stämmer väl överens med vår produktportfölj, som handlar om att förbättra säkerheten, säkra kompetenser för gruvdrift och öka våra kunders produktivitet, säger Lars Engström, VD Sandvik Mining and Rock Teknologi.


- Vi ser fram emot att ta vår kompetens inom internet of things, avancerad analys och kapitalförvaltning och kombinera den med Sandviks erfarenhet av att utveckla gruvprocesser och maskinteknik, för att bygga ett samarbete kring innovation och leverans av smartare digitala tjänsteerbjudanden för naturresursföretag, säger Anders Fredholm, VP Industrial Products Industry, IBM Europa.


Bild: Sandvik DD422iE™, en borrigg för ortdrivning. Foto: Sandvik

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063