23948sdkhjf

Arbetskläder renas från tungmetaller

Berendsen miljösatsar på nya reningsverk för tvätterierna av arbetskläder i Sundsvall, Umeå och Helsingborg under 2017.

-Vatten är en av världens mest värdefulla resurser och i cirka 20 år har vi arbetat med olika typer av vattenrening i våra tvätterianläggningar. Många är redan Svanenmärkta. Övergången till mekaniskt-kemiska rening har skett i omgångar, och i år gör Berendsen denna stora satsning på tre av tvätterierna, säger Thomas Eliasson, VD för Berendsen Textil Service AB.


Först ut är tvätteriet i Sundsvall som inviger sitt nya AL2-reningsverk den 28 februari. I samband med nybyggnationen har tvätteriet också byggts ut och anpassats för att för att bli allt mer miljösmart.


-Reningsverket har testats under ett par månader och halten av tungmetaller reduceras nu med upp till 96%. Prov visar att även PH-värdet har sänkts till neutralt. Bara genom att använda ett professionellt tvätteri – istället för att tvätta arbetskläder själv – minskas förbrukningen av vatten, tvättmedel och energi samt en reducering av utsläpp av växthusgaser med 30 procent, säger Sture Harström, platschef på Berendsen tvätteri i Sundsvall.


I samband med byggnationen nya reningsverket har Berendsen även fört dialog med MittSverige Vatten&Avlopp som tar emot tvättvattnet.


-Det här går helt i linje med vårt uppströmsarbete. De gemensamma offentliga reningsverken är byggda för att rena avloppsvatten från hushållen. Extra föroreningar från industrin behöver renas redan vid källan, som i det här fallet är i tvätteriledet, för att avlasta både miljön och VA-kollektivets kostnader, säger Jessica Schröder, miljöingenjör på MittSverige Vatten&Avlopp.


De nya reningsverken utför mekanisk-kemisk rening av 3–6 kubikmeter avloppsvatten per timme enligt AL2-teknik. Det innebär i korthet att tvättvattnet först förfiltreras, sedan regleras PH-värdet, och därefter tillsätts flockningsmedel som binder smuts och kemikalier. Det slam som då bildas filtreras i band- eller lamellfilter. Det renade vattnet separeras och går ut i avloppet. Smutsslammet centrifugeras och massan lämnas till deponi. Överskottsvattnet renas ytterligare en gång.


Berendsen är Sveriges största leverantör av miljösmarta hyr- och tvättlösningar av arbetskläder och skor till alla typer av verksamheter inom industri- och tjänstesektorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078