23948sdkhjf

Återfå funktionen i ventilationssystemen

OCO Nordic ingår i ett forskningsprojekt i samarbete med Lunds Tekniska Högskola för att se hur smuts påverkar ventilationssystem.


Projektet heter ”Ökad energieffektivitet och säkrare funktion i inneklimatsystem genom utveckling av optimal rengöringsprocess”. Projektet är utvalt och delfinansierat av Energimyndigheten.


Fältstudierna har utförts av OCO Nordic AB genom mätningar på befintliga ventilationsaggregat och ska nu valideras i det nyuppsatta laboratoriet på LTH. Då får man svaret på hur smuts inverkar på funktionen vid värmeväxling och vikten av underhåll för att hålla systemen rena.


Luftburna partiklar finns i de flesta miljöer vi befinner oss i. Olika typer av filter används ofta för att begränsa mängden partiklar för att göra miljön hälsosam att vistas i. Många av de system som finns i fastigheter, oavsett om de är en del av utrustningen som används för att skapa ett gynnsamt klimat eller om det är utrustning som används i själva verksamheten, blir också påverkade av partiklarna i luften. Nedsmutsningen bidrar till att systemens funktion försämras och vid kraftig nedsmutsning kan totalt funktionsbortfall uppträda med ofta flera negativa och kostsamma följdeffekter. Behovet av en effektiv rengöringsmetod är uppenbar.



OCO Nordic AB använder torris vid rengöring av ventilationssystemens värmeväxlare och kyl/värme-batterier (torrsidan). Det medför att varken vatten eller kemikalier behövs. Metoden™ är utvecklad av OCO och används även för ytrengöring av elektronik och andra ömtåliga komponenter.


OCO beskriver sin metod så här: Den plötsliga temperatursänkningen till -79˚C när torrisen möter ytan gör föroreningen spröd och får den att lättare släppa från underlaget. Torrisen förångas när den möter det varmare materialet och expanderar kraftigt vid övergången till gas, vilket bidrar till att föroreningen lossnar och pulveriseras. Till skillnad mot till exempel sandblästring lämnar blästring med torris det underliggande materialet opåverkat. Torrisen förångas fullständigt och lämnar en torr och ren yta som inte kräver någon vidare rengöring med lösningsmedel eller andra kemikalier och heller ingen torktid. Eftersom torrisen helt förångas ar det endast det borttagna materialet som behöver samlas upp och hanteras. Det gör metoden miljövänlig och tidsbesparande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078