23948sdkhjf

Energimyndigheten satsar på koldioxidfri stålindustri

SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls initiativ för en koldioxidfri stålindustri får ytterligare stöd av Energimyndigheten. Idag kom beslutet att myndigheten finansierar ett 4-årigt forskningsprojekt.

Forskningsprojekten, som ska pågå i fyra år, kommer bland annat att titta på processen för fossilfri pelletsproduktion, vätgasbaserad direktreduktion och användning av järnsvamp i ljusbågsugn, samt elkraftsförsörjning för vätgasproduktion och lagring av vätgas. Forskningsprojekten omfattar sammanlagt 102 miljoner kronor, där Energimyndigheten står för 56 miljoner kronor och de tre företagen för 46 miljoner kronor.


– En av de stora utmaningarna vi har kring klimatutsläppen är att minska industrins användning av fossila bränslen. Att undersöka hur vi kan ersätta kol och koks med vätgas i den svenska järn- och stålindustrin är både en plikt och en världsunik möjlighet för framtidens konkurrenskraft, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.


Energimyndigheten har sedan tidigare stöttat initiativet med 7,7 miljoner kronor i förstudien. I och med Energimyndighetens beslut att gå in med ytterligare finansiering i initiativet kan nu flera olika forskningsprojekt inledas vid bland annat KTH, Luleå Tekniska Universitet, SWEREA MEFOS, Lunds Universitet, Stockholm Environmental Institute och RISE inom ramen för initiativet för en koldioxidfri stålindustri.


Samtidigt tillkännager SSAB, LKAB och Vattenfall att man beslutat att bilda ett Joint Venture-bolag som ska fortsätta driva initiativet framåt. Bildandet av bolaget kommer att ske under våren 2017.


Det var förra våren som de tre företagen lanserade ett initiativ för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri. Genom att gå från dagens process med masugnar, med kol och koks, till att istället använda vätgas är målet med initiativet att få en process som inte släpper ut koldioxid – utan vatten.


Initiativet är uppdelat i tre faser. En förstudie som pågår fram till slutet av 2017. Därefter följer forskning och försök i en pilotanläggning fram till 2024. Slutligen är planen att genomföra försök i en fullskalig demonstrationsanläggning fram till 2035.


Sverige har unika förutsättningar för ett sådant här initiativ. Här finns en specialiserad och innovativ stålindustri, tillgång till elkraft som är fossilfri och Europas mest högkvalitativa järnmalm.


För att projektet ska kunna genomföras krävs dock fortsatt betydande nationella insatser från staten, forskningsinstitut och högskolor under en period av 20-25 år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11