23948sdkhjf

Sweco moderniserar Narvik station

På uppdrag av Bane NOR utför Sweco en omfattande modernisering av nordnorska Narvik station.

Narvik, är slutstation för persontrafiken på Ofotbanen, som är förlängningen av Malmbanan på den norska sidan. Resultatet av arbetet blir en kraftig ökning av både stationens och järnvägssträckningens kapacitet.


– Narvik station är en komplex anläggning av strategisk betydelse, här bidrar vi med spetskompetens från både Sverige och Norge till att skapa en effektiv och modern stationslösning, säger Mattias Lundmark uppdragschef Swecos järnvägskonsulter.


I uppdraget ingår bland annat reguleringsplan, detaljplan och byggplan. Det som ska göras är modernisering av spår och plattform, vägomläggning samt en tunnelpassage för bil- och gångtrafik till stationen.
Gods- och malmtransporter utgör huvuddelen av trafiken på Ofotbanan - nära 16 miljoner ton gods årligen. Det är mer än all övrig godstrafik på järnväg i Norge tillsammans. Malmtåg från gruvorna i norra Sverige passerar här hela dygnet, året runt.


Ofotbanan har också passagerartrafik. Med moderniseringen ökar kapaciteten på Narvik station för att underlätta passagen för längre tåg och samtidigt säkra plats för persontågen.


Värdet på uppdraget uppgår till drygt 20 miljoner norska kronor. Swecos arbete påbörjas i år och planeras pågå till och med 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064