23948sdkhjf

Därför välte vindkraftverket i Lemnhult

Flera brister orsakade att ett vindkraftsverk i Lemnhult välte 2015. Det konstaterar Statens haverikommission i sin slutrapport.

Ett 185 meter högt och nära 400 ton tungt vindkraftverk i Lemnhult, i Vetlanda kommun, välte och bröts sönder 2015. Statens haverikommission konstaterar i sin slutrapport att det var ett fel i ett bultförband som gjorde att vindkraftverket föll, berättar radio P4 Jönköping.


Haverikommissionen påpekar också att flera föreskrifter inte följdes när vindkraftverket skulle monteras.


Haverikommission rekommenderar nu ägarna till vindkraftsparken, Stena Renewable, och flera myndigheter att ta fram rutiner för att något liknande inte ska hända igen.


Det var på julaftonsmorgonen 2015 som det stora vindkraftverket, av modellen Vestas V102, bröts sönder i delar och föll över en intilliggande skogsväg. Ingen person skadades vid olyckan. Verket ingick i en av Sveriges största vindkraftparker, med 32 vindkraftverk. Hela anläggningen stängdes tillfälligt efter olyckan.


Statens haverikommission gick igång med att granska olyckan. Det märkliga var att vindstyrkan vid olyckstillfället bara var 10-12 meter per sekund.


– Så vitt jag vet har vi inte varit inblandade i någon liknande utredning tidigare, sade kommissionens ordförande Jonas Bäckstrand till P4 Jönköping strax efter olyckan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062