23948sdkhjf

Valsverkshaveri miljonförlust för SSAB

SSAB:s havererade valsverk i Oxelösund är åter i full produktion - man bolaget har tappat mångmiljoner på produktionsstoppet.

De senaste dagarna har man kunnat läsa svarta rubriker om SSAB Special Steel i media - rubriker som ”ABB sänkte SSAB”.


När SSAB:s vd Martin Lindqvist på onsdagen presenterade bolagets kvartalsrapport stod det klart för alla att ståljätten gjorde ett betydligt sämre resultat fjärde kvartalet 2016 än vad analytikerna förväntat sig. Rörelsevinsten det kvartalet blev 107 miljoner kronor.


Det var i början av december som allt gick snett. Valsverket i Oxelösund var nyrenoverat. ABB hade installerat ett nytt styrsystem. När man den 15 december tryckte på startknappen havererade en transformator. Den fick skickas till Norge för reparation.


Nytt startförsök den 8 januari. Resultat: Två transformatorer som kraschade. Ny reparation och 70 000 ton stål som aldrig blev tillverkat. Tidningen Affärsvärlden har beräknat att SSAB förlorade intäkter på 500-1000 miljoner kronor på det.


Vid presentationen av fjärde kvartalsrapporten i veckan sade Martin Lindqvist att det här nu blir en försäkringsfråga. Om det även blir aktuellt att stämma ABB är för tidigt att säga.


Trots haverierna blev den totala vinsten för 2016 1213 miljoner kronor. Det är första gången på fem år som SSAB redovisar ett överskott i rörelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125