23948sdkhjf

Fastighetsunderhållet väntas öka i år

Underhållet inom fastighetsbranschen väntas öka 2017-1018, men inte den utvändiga målningen. Det visar Industrifaktas enkät.

Industrifaktas löpande enkät med Sveriges större bostadsbolag och fastighetsägare visar att en tredjedel av de tillfrågade ökade sitt fastighetsunderhåll under 2016 jämfört med året innan. Drygt hälften hade en oförändrad underhållsvolym.


Intervjuerna signalerar även en ökad aktivitet för 2017-2018. I år väntas nästan hälften av de intervjuade bostadsbolagen och fastighetsägarna öka sin underhållsvolym jämfört med 2016. Badrum och stammar är fortsatt i fokus när det gäller vilka byggnadsdelar som ska underhållas eller moderniseras den närmsta tiden. Men även fönster och fasader ser ut att få ett stort utrymme i underhållsbudgeten.


Värt att notera är att många av bolagen tror att utvändig målning kommer att minska i omfattning, samtidigt som yttre underhåll och fasader totalt sett har hög prioritet.


Energisparåtgärder är i fokus generellt. Enligt intervjuerna verkar detta dock i första hand beröra skalskydd och tak snarare än el- och ventilationsinstallationer, som får relativt låg prioritet i undersökningen i januari år.


Sedan starten 1978 har Industrifakta erbjudit strategiskt beslutsunderlag till bygg-, installations- och fastighetssektorn i Norden. Med en omfattande faktainsamling, kombinerat med intervjuer och egna databaser, får Industrifakta en klar bild av de faktorer som påverkar marknadsutvecklingen och kan ge konkreta råd och rekommendationer som bidrar till rätt beslut i viktiga frågor.


Förutom konjunkturbevakning åt en rad branschorganisationer och företag gör Industrifakta marknadsutvärderingar av planerade byggprojekt, regionala tillväxtanalyser och olika typer av intervjuundersökningar. Industrifakta har även medverkat vid ett flertal statliga utredningar inom byggsektorn och har genomfört flera egna större marknadsstudier med framtidsfokus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063