23948sdkhjf

E.ON investerar i kretsloppsanläggning

E.ON har tagit beslut om att investera i en kretsloppsanläggning i Stockholm.

E.ONs högsta ledning har beslutat att investera 2,5 miljarder kronor i en ny kretsloppsanläggning vid Högbytorp i Upplands-Bro kommun i nordvästra Stockholm. Investeringen omfattar en biogasanläggning, samt en kraftvärmeanläggning i anslutning till Ragn-Sells återvinningsanläggning. Tillsammans skapar det förutsättningar för framtidens kretsloppsanläggning.


– Vi integrerar materialåtervinning och energiåtervinning på en och samma geografiska plats. De material som ännu inte går att återanvända eller återvinna blir biogas, el och värme. Biogasproduktionen genererar i sin tur biogödsel för jordbruket samtidigt som askan från förbränningen går tillbaka till materialåtervinningen. Vi bygger ett kretslopp där den enes rest blir den andres resurs, säger Stefan Håkansson, tf vd Customer Solutions och Sverigechef.


Investeringen är ett steg i att utveckla Högbytorp till framtidens kretsloppsanläggning. E.ONs mål är att all deras energi ska komma från återvunna eller förnybara källor. I samband med byggandet av den nya kraftvärmeanläggningen kommer E.ONs fjärrvärmenät i Upplands-Bro och Järfälla kommuner att kopplas samman och ett antal befintliga äldre anläggningar tas ur bruk. Biogasanläggningen beräknas att tas i drift 2018 och kraftvärmeanläggningen 2019. Tre befintliga värmeanläggningar i Kungsängen och Bro tas då ur drift.


E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON investerar i svensk energidistribution och förnybar produktion, i utvecklingsprojekt inom hållbara städer, transporter och kundlösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079