23948sdkhjf

Förberedelserna för rivningen igång

Om ett år börjar rivningen av reaktorn Oskarshamn 2. General Electric Hitachi ska stå för nedmonteringen av de interna delarna av reaktortankarna.

Nu i januari startade förberedelserna för rivningen av O2, som inte har varit drift sedan 2013. Planerna för den så kallade segmentering, rivningen av de interna delarna av reaktortankarna, och packplanerna färdigställdes. Senare i år ska utrustning och personal, ett tiotal personer, börja samlas ihop.


Reaktordelar som monteras ner mellanlagras i ett bergrum i Oskarshamn, som byggdes redan när driften i O1 och O2 startade. Där ska allt avfall som uppstår under segmenteringen mellanlagras. De interna reaktordelarna ska sedan slutförvaras i Forsmark, eftersom det klassas som långlivat avfall, men där återstår att fatta politiskt beslut. Både mellanlagret i Oskarshamn och lager på andra håll lär därför finnas kvar under överskådlig tid.


Förvaret för kortlivat avfall, SFR i Forsmark, måste byggas ut för att rymma delar av rivningsavfallet från O2, men det finns ännu inget beslut om utbyggnaden.


Foto: OKG

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079