23948sdkhjf

Kärnkraftverk moderniserar tillståndskontrollen

Kozioduv NPP har gått över till att göra tillståndskontrollerna med mätinstrument från SPM. Nu kan verket dra fördel av HD-teknologier för att övervaka lager och kugghjul.

Kozioduv NPP är Bulgariens enda kärnkraftverk. Anläggningen står för huvuddelen av elproduktionen, med mer än en tredjedel av landets totala årsproduktion. Anläggningen genererar landets billigaste el, och kan därmed säkerställa ett överkomligt pris på el för slutkunden.


Fram till 2016 använde diagnostik- och analysteamet DATSO, med stöd från SPM, tillsammans med underhålls- och reparationsavdelningarna fem handinstrument av typen Leonova Infinity för ronderingsmätning på kringutrustning i reaktorerna. År 2016 tog man ett beslut att ersätta dessa instrument med den senaste generationen handhållna instrument från SPM.


Tack vare övergången till det nya instrumentet Leonova Diamond kan Kozloduy nu dra fördel av HD-teknologierna SPM HD och HD ENV för övervakning av lager och kugghjul. Konditionsdata hanteras, lagras och analyseras i diagnosprogramvaran Condmaster Ruby 2016.


Kozloduy NPP använder också Intellinova - den senaste generationen av onlinesystem från SPM - för kontinuerlig övervakning av viktig utrustning i reaktorerna. Under de senaste åren har Kozloduy successivt infört tillståndskontroll reaktorerna som en del av en moderniseringsprocess. Företaget planerar för en fortsatt framtida utbyggnad av onlinesystemet Intellinova för övervakning av anläggningens kritiska applikationer. Utrustning för tillståndskontroll från SPM används för närvarande för att övervaka fläktarna i reaktorhallen samt pumpar och fläktar i turbinhallen.


Kozloduy valde SPM som leverantör av system för tillståndskontroll eftersom man, efter flera års tester av olika tekniker för tillståndskontroll, är övertygad om att stötpulsmetoden är den mest effektiva metoden för tillförlitlig mätning och utvärdering av lagerkondition, liksom att SPM HD ger den längsta förvarningstiden gällande lagerfel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063