23948sdkhjf

Gasum köper Swedish Biogas

Finska Gasum har köpt Swedish Biogas International och blir därmed den största producenten av biogas i Norden.

Text Kemivärlden


Företagsköpet innebär att Gasum tar över ägandet av fem svenska biogasanläggningar i Jordberga, Katrineholm, Lidköping och Örebro, samt att bolaget får en majoritetsandel av aktierna i produktionsanläggningen i Västerås. Swedish Biogas International äger också 50 procent av Vadsbo Biogas.


Swedish Biogas International är en av de stora biogasproducenterna i Sverige med för närvarande cirka 300 gigawattimmar biogas per år. Bolaget, med huvudkontor i Linköping, grundade sin första produktionsanläggning 2009 och sysselsätter 35 personer.


I och med förvärvet sker ägarförändringar i dotterbolaget SBI Jordberga. Swedish Biogas International tar samtliga aktier från Skånska Biobränslebolaget, E.ON och Nordic Sugar och kommer därmed att äga 100% av SBI Jordberga.


Swedish Biogas International använder i sina anläggningar som råvaror i huvudsak biprodukter från lantbruket och livsmedelsindustrin, såsom gödsel, biomassa från åkrar och biprodukter av spannmål. Biogasen används främst inom trafiken.


Företagsförvärvet stärker, enligt de inblandade bolagen, det nordiska gasekosystemet


- Företagsförvärvet är en del av Gasums strategi och bidrar till utvidgningen av biogasverksamheten. I Sverige har man kommit långt när det gäller att utnyttja biogas i trafiken, och det här är ett ypperligt tillfälle för oss att hämta kunskap till Finland. I gengäld kan vi dela med oss av vår kunskap och erfarenhet om industriell användning av naturgaser till Sverige, säger Johanna Lamminen, Gasums verkställande direktör i ett pressmeddelande.


Foto: Linköping biogas

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282