23948sdkhjf

Storsatsning på elnätet i Munkedal

Ellevio gör i år en jättesatsning på sina elnätet. Totalt handlar det om cirka 100 kilometer elnät som byggs om för att säkra driften.

El är en förutsättning för så mycket och i takt med att samhället blir alltmer digitaliserat, blir också leveranssäker el allt viktigare. Problemet är att stora delar av Sveriges elnät är byggt på 1960- och 70-talen.


Ellevio genomför därför under 2017 fyra stora projekt för att modernisera och förbättra elnätet i kommunen. Även om utrustningen fortfarande fungerar bra har den nu nått pensionsåldern. Totalt handlar det om satsningar på drygt 40 miljoner kronor för att förbättra elnätet för cirka 1 150 hushåll och företag.


Projekten 2017 är:



Dingle-Bärfendal
Där rivs äldre luftledningar och ersätts med kablar som grävs ner i marken. Totalt är det cirka 50 kilometer ledningar som Ellevio gräver ner. Man sätter också upp ett 40-tal nya nätstationer. Totalt är det cirka 400 kunder som får ett bättre elnät. Kostnad: cirka 15 miljoner.
Dingle-Tegen
Elnätet byggs om för ett 100-tal kunder. Totalt gräver Ellevio ner cirka 15 kilometer ledningar och bygger ett tiotal nya nätstationer. Kostnad: cirka 5 miljoner.
Munkedals tätort
Cirka 500 kunder i utkanten av tätorten får ett modernt elnät när gamla luftledningar grävs ner och ett 30-tal nätstationer byts ut. Kostnad: cirka 15 miljoner.
Kleva-Hensebacka
– Även här grävs elnätet ner för att det ska stå emot väder och vind mycket bättre. Cirka 10 kilometer ledningar grävs ner och 14 nya nätstationer tillkommer. Kostnad: cirka 5,5 miljoner.

– Det känns jättebra att vi tar ett rejält grepp om elnätet i kommunen. När vi är klara med våra projekt i Munkedal har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan fortsätta få en trygg elleverans. Stationerna som vi sätter upp är moderna och smarta. Det gör att vi kan hitta eventuella fel snabbare, berättar Ove Levein, områdesansvarig på Ellevio, på företagets hemsida.


Under 2016-2019 investerar Ellevio cirka 1,3 miljarder kronor i området på att bygga framtidens elnät.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078