23948sdkhjf

Atlas Copco delas i två

Atlas Copcos styrelse föreslår att företaget ska delas i två bolag 2018.

Verkstadskoncernen Atlas Copcos styrelse tänker föreslå årsstämman 2018 att verksamheten delas upp i två börsnoterade bolag.


Det ena bolaget ska behålla namnet Atlas Copco, och omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik, divisionerna Portable Energy med relaterad service, samt Speciality Rental. Den verksamheten har 33 000 anställda och omsatte 74 miljarder kronor under de 12 månader som slutade den 30 september 2016.


Det andra bolaget har ännu inget namn, men ska omfatta det nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik, samt divisionen Construction, inklusive serviceverksamheten. Den verksamheten har 12 000 anställda och omsatte under motsvarande tid 28 miljarder kronor.


”Styrelsen och ledningen tror att långsiktigt aktieägarvärde kommer att skapas genom en delning. Båda verksamheterna är världsledande inom sina respektive områden och kommer att dra nytta av ett mer fokuserat ledningsansvar”, skriver Hans Stråberg, styrelseordförande i Atlas Copco, i ett pressmeddelande.


Planerna på att dela bolaget stöds av Investor, som är Atlas Copco största ägare med 16,9 procent av kapitalet och 22,3 procent av rösterna.


”Atlas Copco har utvecklats starkt under många år tack vare dess teknologiska ledarskap, starka kundfokus och en framgångsrik decentraliserad affärsmodell. Som långsiktig strategisk ägare i Atlas Copco anser vi att den avsedda uppdelningen är ett naturligt och logiskt nästa steg”, skriver Investors vd Johan Forssell i en kommentar.


Ronnie Leten avgår som vd på stämman den 27 april och ersätts av nuvarande vice vd, Mats Rahmström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078