23948sdkhjf

Klimatsmart energi sparar miljoner

Den nya geoenergianläggningen vid Norrlands universitetssjukhus har sedan starten våren 2016 sparat in över två miljoner kronor till landstinget i minskade energikostnader.

Energisystemet vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå är ett av Europas mest komplexa, smarta termiska nät för värme och kyla. Det består bland annat av en av världens 30 största geoenergianläggningar. När en planerad utbyggnad är klar inom något år kommer anläggningen att positionera sig i topp 15, skriver webbtidningen Nordiska Projekt Energi.


Under parkeringen vid Nus har man borrat 125 hål cirka 250 meter ner i berget för att hämta värme och kyla till sjukhusområdet. Här kan man dessutom lagra energi i berget för att kunna använda när behovet finns. Anläggningen ger cirka 7 000 megawattimmar värme och 5 000 megawattimmar kyla per år.


– Vi är väldigt stolta. Det här är utan tvekan den häftigaste anläggningen i landet. Vi täcker idag 95 procent av kylbehovet och drygt 20 procent av värmebehovet för hela Nus, en lokalyta på 330 000 kvadratmeter, säger Hans Johansson, fastighetsområdeschef för Nus.



Fördelarna med energisystemet är många. Sjukhusets energiförsörjning blir säkrare och mer robust. Dessutom får patienter och vårdpersonal ett bättre inomhusklimat – både sommar och vinter. Ekonomin är en annan fördel. Landstingets investering på 40 miljoner kronor kommer att vara betald inom sju år. Man räknar med att halvera sina kostnader för fjärrvärme och kyla och spara cirka 4,5 miljoner kronor per år, ungefär 12 000 kronor per dag, skriver tidningen.


Miljövinsterna är också stora. Eftersom geoenergi är en förnybar energi minskar Nus utsläppen av koldioxid. Många företag och organisationer kommer på studiebesök för att lära sig om tekniken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062