23948sdkhjf

Digital systemövervakning ett lyft för Söderenergi

Söderenergi har digitaliserat sin verksamhet och automatiserat arbetsuppgifter för snabbare underhåll och säkrare drift.

El- och fjärrvärmeproducenten Söderenergi, i Södertälje, övervakade tidigare sina system manuellt. Det var komplicerat och ineffektivt. I år har energibolaget digitaliserat och automatiserat systemövervakningen med hjälp av ABB:s mjukvaruplattform ServicePort, berättar ABB i årets sista nyhetsbrev. Det har gjort underhållet och övervakningen mer tidseffektiv och även höjt säkerheten.


- Den stora fördelen jag ser är att vi får ett verktyg som låter oss se hur våra automationssystem mår. Det är klart att vi jobbat med de här sakerna tidigare, men det har varit tidskrävande. ServicePort förenklar allting, säger Magnus Arnersten, arbetsledare på Söderenergis automationsgrupp inom produktionsenheten, i nyhetsbrevet.


ServicePort ger Söderenergi automatisk systemdiagnostik i realtid. Mjukvaruplattformen samlar hela tiden in information från Söderenergis 800xA-system och ger företaget överskådlig data.


- Nu kan vi enklare se om vi har några problem i våra system och vi vet bättre vart vi ska rikta insatserna. I avtalet ingår även ett verktyg som hjälper oss att upptäcka reglerkretsar som inte är fullt optimerade. Det gör att vi kommer att spara pengar på mer effektiva regleringar. Övergången från den manuella diagnostiken till den automatiska har inte bara förenklat underhållsarbetet och övervakningen av våra tio 800xA-system, den har även berett väg för en minst lika viktig uppgradering av it-säkerheten.


Magnus Arnersten fortsätter:


- Normalt sett har automationssystem inom industriverksamheter inte det senaste operativsystemet eller den senaste programvaran. Ofta brukar man ligga kvar på gammal mjukvara i många år och inte alltid frekvent uppdatera operativsystemet med nya säkerhetspatchar. Man vågar inte ha uppdaterade virusskydd eftersom det finns risk att virusskyddet, om det inte är verifierat av till exempel ABB, felaktigt kan slå ut produktionsanläggningar. Men här får vi en tjänst där ABB verifierar att den senaste virusuppdateringen fungerar med vår programvara. Det innebär att vi kan underhålla våra system på ett säkert och modernt sätt.


Söderenergi producerar fjärrvärme för cirka 300 000 personer i södra Stockholm och elektricitet motsvarande förbrukningen hos cirka 100 000 hushåll varje år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125