23948sdkhjf

Innovationsprojekt får statliga pengar

Vinnova ska finansiera åtta innovationsprojekt för att göra Sverige till ett av de ledande länderna i världen inom digitaliserad industri. Ett par av projekten har med underhåll att göra.

Sveriges regering vill att vårt land ska bli ett av de ledande länderna i världen inom digitaliserad industri. Det har U&D skrivit om flera gånger. Som ett led i denna omställning har Vinnova fått regeringens uppdrag att främja industrins digitalisering.


Vinnova driver därför ett innovationsprojekt som fått namnet ”Den smarta digitala fabriken”, där industriföretag, forskningsinstitut och universitetsforskare samverkar för att stärka nyindustrialisering och uppkopplad industri.


Det har nu i december blivit klart med att åtta projekt får finansiering med sammanlagt 31 miljoner kronor över två år. Industriföretagen som deltar bidrar med minst lika mycket. Åtminstone två av projekten har betydelse för morgondagens underhållsarbete.


Projektet E-Dig får 4 miljoner kronor. E-Dig är en digital lärplattform som ska höjs den digitala kompetensen bland industrins underhållstekniker, operatörer och produktionstekniker. Swerea, IVF, ABB, SKF, CTH, Göteborgs Tekniska College, med flera samverkar i projektet.


Projektet "Kommunikation och underhåll i den digitala fabriken" ska utnyttja verktyg från spelindustrin och sociala medier för att definiera, utveckla och verifiera problem och lösningar gällande produktion, underhåll och service. Även detta projekt får 4 miljoner kronor i stöd. SICS, Blatraden, SSAB, med flera deltar.



Övriga projekt som får Vinnovastöd rör bland annat 3D-printing, robotisering av små och medelstora företag, smarta digitala sågverk och 3d-printning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079