23948sdkhjf

Mot en tredje växelströmsförbindelse

Svenska kraftnät tar nu steg mot en tredje växelströmsförbindelse mellan norra Sverige och norra Finland.

av redaktionen Processnet


Stamnätsoperatörerna Svenska kraftnät och Fingrid presenterade tidigare i höst den gemensamma nätstudie för fortsatt planering av en ny kraftledning för växelström mellan Sverige och Finland och har nu tagit beslut om att fortsätta planeringen för förbindelsen som förväntas öka kapaciteten med 800 MW eller ca 30 procent mellan länderna.


– Att ytterligare öka överföringskapaciteten mellan de nordiska länderna ligger i linje med statsmakternas övergripande intentioner, konstaterar Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.


Med hög efterfrågan på finsk sida och en allt större andel tid med prisskillnader finns flera nyttovärden med en ökad överföringskapacitet, inte minst utifrån perspektivet ett mer effektivt utnyttjande av reglerresurser.


– Resonemangen om behoven att stärka kopplingen mellan länderna har pågått i många år, men även om drivkrafterna till del kommit att förändras över tid, så ser vi uteslutande positiva konsekvenser av förstärkningen. Det känns därför bra att kunna inleda arbetet med ytterligare en utlandsförbindelse som är viktig för det nordiska nätet och driften av detta, säger Mikael Odenberg.


Investeringen bedöms landa på totalt drygt 1,8 miljarder kronor. Elmarknadsnyttan beräknas till största del tillfalla Finland, varför stamnätoperatörerna gemensamt överenskommit att merparten av investeringen, drygt 80 procent, kommer att bekostas av Fingrid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078