23948sdkhjf

Karlstads El storsatsar på elnätet

Karlstads El- satsar nästa år runt 60 miljoner kronor på att bygga om en mottagningsstation för att öka driftsäkerheten.

Med start nästa år går Karlstads el- och stadsnät igång med en ombyggnad av sin östra mottagningsstation, rapporterar Nya Wermlanstidningen, NWT.


Precis som andra svenska städer växer även Karlstad. Det gör det nödvändigt att uppgradera och bygga ut dagens elnät. Ombyggnaden av stationen är den största investeringen på många år. Sådana satsningar görs bara vart 40–50:e år, uppger NWT.


- Vi ska helt bygga om mottagningsstationen in till vårt elnät från Ellevios nät. Den stod klar 1972 och är ålderstigen. Det börjar bli ont om reservdelar och vi behöver ett bättre skalskydd av anläggningen, säger Lars Elfstrand, elnätschef på Karlstads el- och stadsnät, till lokaltidningen.


Därför väljer energibolaget att bygga en helt ny ersättningsstation. Som entreprenör har man valt Eitech. Byggstarten sker i januari. Den nya stationenen ska stå klar vid årsskiftet 2017/2018. Den ska inledningsvis försörja cirka 8 000 elkunder. År 2020 ska det antalet ha vuxit till cirka 10 000 eftersom områden i närheten byggs ut.


Den nya mottagningsstationen blir avsevärt mindre än dagens - bara 354 kvadratmeter mot dagens 2 600 kvm.


– Det är möjligt tack vare att vi använder oss av gasisolerade ställverk, som är väldigt kompakta, säger Lars Elfstrand.


Ny teknik ska också göra nätet mer driftsäkert och lättare att fjärrstyra och övervaka. Det blir också enklare att hitta ett fel och koppla förbi ett sådant.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112