23948sdkhjf

UV-ljus ger säkrare dricksvatten

En av Sveriges största UV-anläggningar har byggts på Ringsjöverket. Den har nu invigts.

- Anläggningen är en del av Sydvattens strategi för en långsiktigt säker dricksvattenförsörjning i regionen, säger Håkan Fäldt, ordförande Sydvatten, i ett pressmeddelande.


Den nya UV-anläggningen blir en säkrare barriär än den tidigare, där vattnet behandlades med hypoklorit innan det lämnade vattenverket. Detta eftersom parasiterna Giardia och Cryptosporidium är resistenta mot klor men inte mot UV-strålning.


UV-ljus kan oskadliggöra mikroorganismer genom att det skapar felaktiga bindningar i cellernas gener, DNA-molekyler. Resultatet blir att organismen inte längre kan föröka sig. På så sätt oskadliggörs mikroorganismerna.


UV-anläggningen består av tre UV-aggregat med totalt 468 ljuskällor och har kostat 64 miljoner kronor. Varje aggregat har en kapacitet att rena 1 200 liter vatten per sekund. Det innebär att två aggregat motsvarar Ringsjöverkets maximala kapacitet på 2 400 liter per sekund.


- Det tredje aggregatet har installerats för att skapa en säkerhet. Nu blir det möjligt att producera säkert vatten även när ett aggregat måste underhållas, säger Staffan Björk, projektledare på Sydvatten.


Det utgående vattnet kommer dock fortfarande behandlas med klor men med en lägre dos. Klordosen kommer successivt över flera års sikt att sänkas och beroende på situationen ute i ledningsnätet fattas sedan beslut om hur kloret ska doseras i framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11