23948sdkhjf

VA-organisationerna måste rusta mer

Årets hållbarhetsindex, gjord av Svenskt Vatten, visar att de kommunala VA-tjänsterna har ganska bra status. Men för att säkerställa kvalitativt VA även i framtiden måste många kommuner göra insatser.

- Vi ser tydligt i årets hållbarhetsindex att fler VA-organisationer måste gå från driftsfokus till framtidsfokus. Kommunala VA-organisationer, framförallt mindre, måste få möjlighet att förbättra sin organisation och stärka sina resurser för att de i framtiden, på 10-20 års sikt, ska kunna fortsätta leverera kvalitativa vatten- och avloppstjänster, säger Anna Linusson, vd på branschorganisationen Svenskt Vatten.


Den största utmaningen ligger i att upprätthålla och förbättra anläggningens statuts. Denna parameter har flest röda resultat. Att vända dessa kommer att kräva resurser.


Här finns också en koppling till utfallet för parametern ”personalresurser och kompetens”: deltagande kommuner har större brister i kategorier knutna till den kommunala beställarrollen, jämfört med drift. Att höja investeringsnivån kommer därför inte bara kräva större investeringsbudget, utan även personalförstärkningar knutna till beställarroll och projektledning.


- När vi tittar på resultatet hittar vi fler exempel på både hur kommuner i flerägda VA-organisationer lyckas bättre liksom att större kommuner klarar sig bättre än mindre, fortsätter Anna Linusson.


Hållbarhetsindex 2016 visar alltså att små kommuner står inför särskilt stora utmaningar på grund av att de har mindre organisationer och ofta svårare geografiska förutsättningar. För att möta dessa utmaningar är samverkan en nyckelfaktor. Om de små kommuner som driver VA i egen regi inte börjar samverka med andra kommuner i högre utsträckning kommer de på sikt att få svårt att leverera bra och säkert vatten och avlopp till sina invånare.


Det är tredje året i rad som Svenskt Vatten genomför hållbarhetsindex.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062