23948sdkhjf

Dags att sätta punkt….

Så kom den då igen, tidpunkten då det är dags att författa årets sista ledartext. I år är den lite speciell för min del, eller snarare mycket speciell. Detta då det rör sig om min sista ledare på UochD.se.

Efter ganska exakt 14 år med Underhåll & Driftsäkerhet så är tiden mogen för att anta nya utmaningar i livet. Vid årsskiftet kommer jag att bli chefredaktör för en av U & D:s systertidningar i förlaget, nämligen Recycling & Miljöteknik. Det hoppas jag ska bli lika roligt, intressant och utmanande som det en gång var att komma till U & D.

Jag hoppas också kunna ta med mig en hel del av allt jag genom åren lärt mig om underhållsfrågor till mitt nya jobb. Jag tror nämligen att det inom avfalls- och återvinningsindustrin, liksom i många andra branscher, fortfarande finns mycket att lära och utveckla inom underhållet.

Lite bakåtblickande kan jag konstatera att ganska många av de frågor som var aktuella för 14 år sedan, fortfarande är det. Fortfarande får det långsiktiga tänkandet kring investeringar och underhållsplanering på många håll stå tillbaka för det mer kortsiktiga. Man betraktar underhåll som en kostnad, när det egentligen är en investering som garanterat ger avkastning.

Men, helt stilla har det förstås inte stått under den här tiden och nu har långsiktighet, livscykelsyn och hållbarhet en helt annan plats i samhällsdebatten än vad fallet var i början av 00-talet. Sedan några år står det också klart att industrin i västvärlden satsar hårt på digitalisering som ett sätt att åter skapa förutsättningar för långsiktigt lönsam produktion på hemmaplan. Själv tror att just denna utveckling kommer att betyda väldigt mycket för underhållsområdet framöver. Det tillståndsbaserade underhållet kommer få förutsättningar som man bara kunde drömma om för något decennium sedan, hjälpt av billig sensorteknik och algoritmer för analys av stora mängder data. Där har vi bara sett början tror jag.

Min efterträdare på denna post är redan utsedd. Christer Åkerlundh heter han, en mycket erfaren journalist och kommunikatör som själv kommer att presentera sig närmare på detta utrymme i nästa nummer. Det är också så att Christer och jag då och då kommer att medverka i varandras tidningar, så en och annan text av undertecknad kommer att synas i denna tidning också framöver.

Så därmed återstår bara att sätta punkt och i vanlig ordning önska såväl läsare som annonsörer en riktigt God Jul och ett lika Gott Nytt År! Samt förstås att rikta ett innerligt, stort och hjärtligt tack för de här fjorton åren. Jag hoppas att de varit lika givande för er som de varit för mig.

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062