23948sdkhjf

CGI levererar verksamhetsstöd till SCA Östrand

IT-företaget CGI ska leverera produktionssystem till SCA Östrands fabriksanläggningar i Sundsvall.

Efterfrågan på SCA Östrands massaprodukter, framförallt i västra Europa, växer snabbt. Företaget genomför därför nu en av de största investeringarna i modern tid inom processindustrin. SCA satsar 7,8 miljarder kronor på att bygga en helt ny massafabrik på i Sundsvall, med produktionsstart vid halvårsskiftet 2018. Målet är att fördubbla produktionen.


CGI, Sveriges största IT-tjänstföretag, blir partner på IT-sidan. Samarbetet omfattar IT-stöd för hela produktionskedjan, och är initialt avtalat för 4 år. CGI levererar ett så kallat MES-system, Manufacturing Execution System, som utgör navet i produktionen. Här planerar, utför och följer man upp balproduktionen.


Systemet säkerställer även spårbarhet och samlar in de data som ligger till grund för kvalitetscertifiering, något som är viktigt för slutkunderna som med detta får ett kvitto på den höga kvaliteten. CGI:s egenutvecklade affärssystem för kvalitetskontroll och certifikatshantering, Fagus, som redan används av SCA Östrand, integreras i det MES-systemet. Målet är att få en mer rationell hantering och bättre kontroll på produktionen.


- En rationell hantering är en förutsättning för att kunna fördubbla produktionskapaciteten. CGI:s system ska förenkla hela produktionsprocessen, från planering till kvalitetskontroll. Dessutom blir det enklare att ta fram de relevanta kvalitetsparametrar som ligger till grund för informationen till kunderna om deras leveranser, säger Anders Gradin, funktionsansvarig för IT-frågor på SCA Östrand, i ett pressmeddelande.


Att valet av leverantör föll på CGI beror enligt Anders Gradin dels på goda erfarenheter av tidigare samarbete, dels på grund av CGI:s lokala närvaro.


– Vi på CGI är mycket stolta över att få vara en del av ett av Sveriges största industriprojekt i modern tid. IT blir allt mer centralt inom industrin för att vara kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga, säger Samuel Auvray, Nordenansvarig för Manufacturing på CGI.
CGI Group Inc grundades 1976 och är den femte största oberoende leverantören av tjänster inom IT och affärsprocesser i världen. Med cirka 68 000 medarbetare på kontor och globala leveranscentra i Amerika, Europa och Asien erbjuder CGI tusentals globala kunder en heltäckande tjänsteportfölj med avancerade konsulttjänster inom bland annat IT, underhåll, drift och hantering av infrastruktur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063